Segítek a kormánynak, erre a korrupcióra gondol az Egyesült Államok

Illustration for article titled Segítek a kormánynak, erre a korrupcióra gondol az Egyesült Államok

Orbán Viktor miniszterelnök szerint csak egy fecni az a dokumentum, amellyel a kitiltásokat indokolja az USA. Valójában ezek a vádak a mindennapunk részei. Itt egy megtörtént esemény története arról, hogyan működik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ilettve hogyan és hol sérültek az Egyesült Államok érdekei.

Advertisement

[Ez a cikk egy amerikai illetőségű multicsoport tapasztalatait tartalmazza. Nevek direkt nem szerepelnek benne, nem a konkrét esemény a fontos, hanem a logika, ahogy a korrupció itthon hatóságilag működik. Én nem a cégnél dolgozom, ellenben a történet igazságtartalmát több forrás is igazolta]

2011-et írunk, amikor három év után először néz ki úgy, hogy egy amerikai kiemelt adózó (továbbiakban AKA) kilábalt a 2008-as gazdasági világválságból, és tartósan növekedési pályára tudott állni. Augusztusban, a második negyedévről készült jelentések mellett megérkezett egy értesítés arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóellenőrzést tart az AKA-nál. A gazdasági osztályon természetesen megijedtek, de minden kért dokumentumot előkészítettek, és várták a revizorokat.

Advertisement

Szeptember végére úgy tűnt, hogy átment a cég a vizsgán. A gazdaságisok mondták, hogy ez egy normálisan működő cég, hogy nem lesz gond, de aki már rontott el adóbevallást, az tudja, hogy ilyenkor mindenki aggódni kezd. A cég - egyszerű dolgozói által is látható - vezetőin érződött a feszültség. Ez félévvel később már jóformán elillant, amikor be nem jelentette a NAV: folytatják a kivizsgálást.

Az adózás rendjéről szóló törvény (2003. XCII. tv.) szerint erre csak akkor van lehetősége az adóhatóságnak, ha találtak valami súlyos hibát, vagy ha az adópolitikáért felelős miniszter, az ÁSZ vagy helyi adó tekintetében, az önkormányzat képviselő testülete elrendeli vagy a NAV elnöke utasítást ad erre ki. Az AKA-esetében a munkavállalókhoz eljutott hírek szerint az utóbbi történt. Mindez két és fél évig.

Advertisement

Az összesen háromévnyi zaklatás alatt az AKA több beszállítóját is vizsgálták. Az egyik partnercég fejese pedig azt is elmondta, hogy nála súlyos szabálytalanságokat találtak - amelyekről „természetesen” ő nem tudott - emiatt egy időre fel kell függesztenie a beszállítói tevékenységét. Ahelyett, hogy a céget bezárták volna, néhány hónap múlva jelezte, elhárult a veszély, minden rendben. Aztán kiderült, még valamiféle adókedvezményt is kapott a vállalat.

Állítólag felajánlották az AKA-nak is, ha fizet ennyit vagy annyit, akkor a partnercégéhez hasonló kedvezményeket kap, ha nem, akkor addig folytatják az ellenőrzést, amíg valami felszínre nem jön. Az AKA egy szigorú hierarchikus rendben működik, bármilyen vállalatvezetést érintő kérdést jóvá kell hagyatni az Egyesült Államokban székelő anyacéggel.

Advertisement

Az AKA még az idén év elején részt vett egy olyan konferencián, ahol több hasonló méretű (nemcsak amerikai, hanem francia, német, brit, svéd stb.) multi is jelen volt. Itt az AKA-n kívül még néhányan arra panaszkodtak, hogy rettenetesen rég óta tartanak a NAV elnökének parancsára elrendelt ellenőrzések. Tudva levő, ekkor már túl voltunk Horváth András korábbi adórevizor szivárogtatásán, mindenki nyíltabban beszélt az ilyesmiről. Az AKA egyik vezetője, ekkor elkezdett érdeklődni a többieknél, és megtudta, hogy sokuknál előkerült már „a fizess és nyugi lesz” elv. Volt, aki fizetett, volt, aki ezt nem tette meg...

Nemcsak korrupció létezik

Bár a médiában korrupciós vádakról beszélnek - amelyek jól láthatóan felbukkannak ebben a történetben is - a történetnek egy másik oldala is van. A 7750-es elnöki proklamáció nemcsak a megvesztegetésre és a kenőpénzezésre vonatkozik, hanem:

olyan köztisztviselők számára, akik közpénzek felhasználása vagy jogi, választási, illetve más nyilvános folyamatokba való beavatkozásuk révén jelentős károkat okoztak az Egyesült Államok nemzeti érdekeinek.

Advertisement

Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke jó eséllyel nem a zsebében landolt vagy nem landolt milliók miatt lett kiutasítva az Egyesült Államokból, hanem hivatali visszaélés miatt.

Hogy Orbán Viktor miért fecnizte le a külügynek tegnap eljutott dokumentumot? Vagy azért, mert az erős vezető nem térdel be az Egyesült Államoknak, vagy azért mert nagyon jól tudja, hogy az csak egy kis szelete az igazságnak. Ez utóbbi jóval valószínübb, a kormány pontosan tisztában van vele, hogy mit rontott el.

Advertisement

André Goodfriend nagykövetségi ügyvivő CIA-ügynöközése már a kitiltási botrány elején elkezdődött. Iparági pletykák szerint az egyik vállalat, amelyet a NAV megzsarolt nem másnak, mint a CIA-nek a beszállítója. Vagyis a NAV-elnök „jelentős károkat okozhatott az Egyesült Államok nemzeti érdekeinek”.

De itt van a hiba: a nevezetlen vállalat fizetett a NAV-nak. Hiába, a CIA-nél olyannak látják a világot, amilyen, és nem olyannak, amilyennek szeretnék. Ez akár megmagyarázhatná azt, hogy az Egyesült Államok miért nem akarta nyilvánosságra hozni a témát. Hisz azt mégsem vallhatják, be, hogy az amerikai hírszerzés tökére lépett a magyar adóhatóság....De ezt a történetet kezeljük csak pletykaként.

Advertisement

Innentől csak az marad a kérdés, hogy hol hibázott a NAV? Amennyire én hallottam, túl sok céget kezdtek el zaklatni, amelyek aztán vagy fizettek a kiemelt adózóságért, vagy szépen sorban jelezgették az USA-ban a NAV lépéseit.

De mi a logika?

A NAV-ban kiépült korrupció arra épül, hogy Magyarországon nincsen tiszta cég. Valami hiba mindenhol van. A revizorok arra építettek, hogy találnak valami olyat, amire alapozva keményen befenyíthetnek egy céget. Márpedig melyik cég vezetője mondaná nemet ebben a helyzetben egy olyan ajánlatra, amely nemhogy nem zárja be a vállalatot, de még kedvezményeket is ad? Cserébe mindössze csak egy-két milliócskát kérnek, ami semmi ahhoz képest, hogy lehúzhatják a rolót.

Advertisement

Ebből a történetből is jól látszik, hogy valóban intézményesült a korrupció Magyarországon, amelyről a NAV-elnöke igen is tehet. Nem feltétlenül volt haszonélvezője a korrupciónak, elég, ha csak a hatalmával élt vissza. A gond tehát az, hogy ma Magyarországon hatósági szervek szednek védelmi pénzt, a maffia helyett.

Share This Story

Get our newsletter