Orb√°n Viktor minisztereln√∂k szerint csak egy fecni az a dokumentum, amellyel a kitilt√°sokat indokolja az USA. Val√≥j√°ban ezek a v√°dak a mindennapunk r√©szei. Itt egy megt√∂rt√©nt esem√©ny t√∂rt√©nete arr√≥l, hogyan mŇĪk√∂dik a Nemzeti Ad√≥- √©s V√°mhivatal, ilettve hogyan √©s hol s√©r√ľltek az Egyes√ľlt √Āllamok √©rdekei.

[Ez a cikk egy amerikai illetŇĎs√©gŇĪ multicsoport tapasztalatait tartalmazza. Nevek direkt nem szerepelnek benne, nem a konkr√©t esem√©ny a fontos, hanem a logika, ahogy a korrupci√≥ itthon hat√≥s√°gilag mŇĪk√∂dik. √Čn nem a c√©gn√©l dolgozom, ellenben a t√∂rt√©net igazs√°gtartalm√°t t√∂bb forr√°s is igazolta]

2011-et √≠runk, amikor h√°rom √©v ut√°n elŇĎsz√∂r n√©z ki √ļgy, hogy egy amerikai kiemelt ad√≥z√≥ (tov√°bbiakban AKA) kil√°balt a 2008-as gazdas√°gi vil√°gv√°ls√°gb√≥l, √©s tart√≥san n√∂veked√©si p√°ly√°ra tudott √°llni. Augusztusban, a m√°sodik negyed√©vrŇĎl k√©sz√ľlt jelent√©sek mellett meg√©rkezett egy √©rtes√≠t√©s arr√≥l, hogy a Nemzeti Ad√≥- √©s V√°mhivatal ad√≥ellenŇĎrz√©st tart az AKA-n√°l. A gazdas√°gi oszt√°lyon term√©szetesen megijedtek, de minden k√©rt dokumentumot elŇĎk√©sz√≠tettek, √©s v√°rt√°k a revizorokat.

Szeptember v√©g√©re √ļgy tŇĪnt, hogy √°tment a c√©g a vizsg√°n. A gazdas√°gisok mondt√°k, hogy ez egy norm√°lisan mŇĪk√∂dŇĎ c√©g, hogy nem lesz gond, de aki m√°r rontott el ad√≥bevall√°st, az tudja, hogy ilyenkor mindenki agg√≥dni kezd. A c√©g - egyszerŇĪ dolgoz√≥i √°ltal is l√°that√≥ - vezetŇĎin √©rzŇĎd√∂tt a fesz√ľlts√©g. Ez f√©l√©vvel k√©sŇĎbb m√°r j√≥form√°n elillant, amikor be nem jelentette a NAV: folytatj√°k a kivizsg√°l√°st.

Advertisement

Az ad√≥z√°s rendj√©rŇĎl sz√≥l√≥ t√∂rv√©ny (2003. XCII. tv.) szerint erre csak akkor van lehetŇĎs√©ge az ad√≥hat√≥s√°gnak, ha tal√°ltak valami s√ļlyos hib√°t, vagy ha az ad√≥politik√°√©rt felelŇĎs miniszter, az √ĀSZ vagy helyi ad√≥ tekintet√©ben, az √∂nkorm√°nyzat k√©pviselŇĎ test√ľlete elrendeli vagy a NAV eln√∂ke utas√≠t√°st ad erre ki. Az AKA-eset√©ben a munkav√°llal√≥khoz eljutott h√≠rek szerint az ut√≥bbi t√∂rt√©nt. Mindez k√©t √©s f√©l √©vig.

Az √∂sszesen h√°rom√©vnyi zaklat√°s alatt az AKA t√∂bb besz√°ll√≠t√≥j√°t is vizsg√°lt√°k. Az egyik partnerc√©g fejese pedig azt is elmondta, hogy n√°la s√ļlyos szab√°lytalans√°gokat tal√°ltak - amelyekrŇĎl ‚Äěterm√©szetesen‚ÄĚ ŇĎ nem tudott - emiatt egy idŇĎre fel kell f√ľggesztenie a besz√°ll√≠t√≥i tev√©kenys√©g√©t. Ahelyett, hogy a c√©get bez√°rt√°k volna, n√©h√°ny h√≥nap m√ļlva jelezte, elh√°rult a vesz√©ly, minden rendben. Azt√°n kider√ľlt, m√©g valamif√©le ad√≥kedvezm√©nyt is kapott a v√°llalat.

Advertisement

√Āll√≠t√≥lag felaj√°nlott√°k az AKA-nak is, ha fizet ennyit vagy annyit, akkor a partnerc√©g√©hez hasonl√≥ kedvezm√©nyeket kap, ha nem, akkor addig folytatj√°k az ellenŇĎrz√©st, am√≠g valami felsz√≠nre nem j√∂n. Az AKA egy szigor√ļ hierarchikus rendben mŇĪk√∂dik, b√°rmilyen v√°llalatvezet√©st √©rintŇĎ k√©rd√©st j√≥v√° kell hagyatni az Egyes√ľlt √Āllamokban sz√©kelŇĎ anyac√©ggel.

Az AKA m√©g az id√©n √©v elej√©n r√©szt vett egy olyan konferenci√°n, ahol t√∂bb hasonl√≥ m√©retŇĪ (nemcsak amerikai, hanem francia, n√©met, brit, sv√©d stb.) multi is jelen volt. Itt az AKA-n k√≠v√ľl m√©g n√©h√°nyan arra panaszkodtak, hogy rettenetesen r√©g √≥ta tartanak a NAV eln√∂k√©nek parancs√°ra elrendelt ellenŇĎrz√©sek. Tudva levŇĎ, ekkor m√°r t√ļl voltunk Horv√°th Andr√°s kor√°bbi ad√≥revizor sziv√°rogtat√°s√°n, mindenki ny√≠ltabban besz√©lt az ilyesmirŇĎl. Az AKA egyik vezetŇĎje, ekkor elkezdett √©rdeklŇĎdni a t√∂bbiekn√©l, √©s megtudta, hogy sokukn√°l elŇĎker√ľlt m√°r ‚Äěa fizess √©s nyugi lesz‚ÄĚ elv. Volt, aki fizetett, volt, aki ezt nem tette meg...

Advertisement

Nemcsak korrupció létezik

B√°r a m√©di√°ban korrupci√≥s v√°dakr√≥l besz√©lnek - amelyek j√≥l l√°that√≥an felbukkannak ebben a t√∂rt√©netben is - a t√∂rt√©netnek egy m√°sik oldala is van. A 7750-es eln√∂ki proklam√°ci√≥ nemcsak a megveszteget√©sre √©s a kenŇĎp√©nzez√©sre vonatkozik, hanem:

olyan k√∂ztisztviselŇĎk sz√°m√°ra, akik k√∂zp√©nzek felhaszn√°l√°sa vagy jogi, v√°laszt√°si, illetve m√°s nyilv√°nos folyamatokba val√≥ beavatkoz√°suk r√©v√©n jelentŇĎs k√°rokat okoztak az Egyes√ľlt √Āllamok nemzeti √©rdekeinek.

Advertisement

Vida Ildik√≥, a Nemzeti Ad√≥- √©s V√°mhivatal eln√∂ke j√≥ es√©llyel nem a zseb√©ben landolt vagy nem landolt milli√≥k miatt lett kiutas√≠tva az Egyes√ľlt √Āllamokb√≥l, hanem hivatali vissza√©l√©s miatt.

Hogy Orb√°n Viktor mi√©rt fecnizte le a k√ľl√ľgynek tegnap eljutott dokumentumot? Vagy az√©rt, mert az erŇĎs vezetŇĎ nem t√©rdel be az Egyes√ľlt √Āllamoknak, vagy az√©rt mert nagyon j√≥l tudja, hogy az csak egy kis szelete az igazs√°gnak. Ez ut√≥bbi j√≥val val√≥sz√≠n√ľbb, a korm√°ny pontosan tiszt√°ban van vele, hogy mit rontott el.

Advertisement

Andr√© Goodfriend nagyk√∂vets√©gi √ľgyvivŇĎ CIA-√ľgyn√∂k√∂z√©se m√°r a kitilt√°si botr√°ny elej√©n elkezdŇĎd√∂tt. Ipar√°gi pletyk√°k szerint az egyik v√°llalat, amelyet a NAV megzsarolt nem m√°snak, mint a CIA-nek a besz√°ll√≠t√≥ja. Vagyis a NAV-eln√∂k ‚ÄějelentŇĎs k√°rokat okozhatott az Egyes√ľlt √Āllamok nemzeti √©rdekeinek‚ÄĚ.

De itt van a hiba: a nevezetlen v√°llalat fizetett a NAV-nak. Hi√°ba, a CIA-n√©l olyannak l√°tj√°k a vil√°got, amilyen, √©s nem olyannak, amilyennek szeretn√©k. Ez ak√°r megmagyar√°zhatn√° azt, hogy az Egyes√ľlt √Āllamok mi√©rt nem akarta nyilv√°noss√°gra hozni a t√©m√°t. Hisz azt m√©gsem vallhatj√°k, be, hogy az amerikai h√≠rszerz√©s t√∂k√©re l√©pett a magyar ad√≥hat√≥s√°g....De ezt a t√∂rt√©netet kezelj√ľk csak pletykak√©nt.

Advertisement

InnentŇĎl csak az marad a k√©rd√©s, hogy hol hib√°zott a NAV? Amennyire √©n hallottam, t√ļl sok c√©get kezdtek el zaklatni, amelyek azt√°n vagy fizettek a kiemelt ad√≥z√≥s√°g√©rt, vagy sz√©pen sorban jelezgett√©k az USA-ban a NAV l√©p√©seit.

De mi a logika?

A NAV-ban ki√©p√ľlt korrupci√≥ arra √©p√ľl, hogy Magyarorsz√°gon nincsen tiszta c√©g. Valami hiba mindenhol van. A revizorok arra √©p√≠tettek, hogy tal√°lnak valami olyat, amire alapozva kem√©nyen befeny√≠thetnek egy c√©get. M√°rpedig melyik c√©g vezetŇĎje mondan√° nemet ebben a helyzetben egy olyan aj√°nlatra, amely nemhogy nem z√°rja be a v√°llalatot, de m√©g kedvezm√©nyeket is ad? Cser√©be mind√∂ssze csak egy-k√©t milli√≥csk√°t k√©rnek, ami semmi ahhoz k√©pest, hogy leh√ļzhatj√°k a rol√≥t.

Advertisement

EbbŇĎl a t√∂rt√©netbŇĎl is j√≥l l√°tszik, hogy val√≥ban int√©zm√©nyes√ľlt a korrupci√≥ Magyarorsz√°gon, amelyrŇĎl a NAV-eln√∂ke igen is tehet. Nem felt√©tlen√ľl volt haszon√©lvezŇĎje a korrupci√≥nak, el√©g, ha csak a hatalm√°val √©lt vissza. A gond teh√°t az, hogy ma Magyarorsz√°gon hat√≥s√°gi szervek szednek v√©delmi p√©nzt, a maffia helyett.