...S√°ling GergŇĎ Origo fŇĎszerkesztŇĎ felment√©se kapcs√°n. Mert lehet, hogy nem L√°z√°r J√°nos r√ļgatta ki az ŇĎt √©rt t√°mad√°sok miatt, hanem egyszerŇĪen ‚Äět√©nyleg megv√°ltoztak a fogyaszt√≥i szok√°sok‚ÄĚ. De ann√°l szomor√ļbb l√°tlelet nem kell Magyarorsz√°gr√≥l √©s a k√∂z√°llapotokr√≥l, hogy ez volt az elsŇĎ h√≠r.

De a helyzet az, hogy S√°ling eset√©ben nincsenek m√°s indokok. Magyar√°zkodni lehet, de sajnos t√©nyleg annyira piti√°ner a hazai k√∂z√©let, hogy hotelsz√°ml√°k √©s k√∂zp√©nzek pof√°tlan - egy√©bk√©nt jelen esetben kist√©telŇĪ - herd√°l√°sa miatt kir√ļgathat√≥ egy a szakma √°ltal egy√©bk√©nt j√≥l ismert, t√∂bb mint 10 √©ve ugyanann√°l a lapn√°l dolgoz√≥ √ļjs√°g√≠r√≥. Ha ezt nem is kell explicite kimondani.

A Fidesz √©s a korm√°ny pedig √©ppen akkor tesz egy ilyen l√©p√©st, amikor m√°r minden csat√°t megnyert. Mert m√°r nincsen baloldal, annyira se, mint n√©gy √©ve. M√°r nincsen EU, aki t√°madna minket, m√°r nem sz√°m√≠t, hogy ki √©p√≠ti Paks 2-ŇĎt. Az sem sz√°m√≠t, hogy ki √©s mit √≠r. Ahogy nem sz√°m√≠tott 2012-ben sem, amikor lev√°ltott√°k Schmitt P√°lt. Mert jelenleg a korm√°ny t√°mogat√°sa erŇĎs, az egyetlen erŇĎ, amelyik vesz√©lyeztethetn√©, pedig a Jobbik. √Čs az Origo nem a jobbikosok j√°tsz√≥tere.

Teljesen feleslegesen, eg√≥skod√°sb√≥l r√ļgtak bele S√°lingba, mert nem sz√°m√≠tanak L√°z√°r J√°nos k√©tmilli√≥s hotelsz√°ml√°i, t√∂bb t√≠zmilli√≥s vad√°szatai. De t√©nyleg, az sem sz√°m√≠tana, ha a Minisztereln√∂ks√©g vezetŇĎje egy k√∂zt√∂rv√©nyes bŇĪn√∂zŇĎ lenne. Nem lehet sebet ejteni a Fidesz test√©n, √©s ez a sztori sem tette ezt meg. Ahogy a magyar m√©dia kompletten alkalmatlan a korm√°nyp√°rt sz√©tver√©s√©re, ak√°rcsak beleny√ļlni minim√°lisan is a korm√°nyz√°sba.

Ez kérem: hatalomvágy.

Lehetne mondani, hogy ez az orsz√°g m√°r sok hatalom√©hes politikust cippelt el a p√ļpj√°n. Mert volt nek√ľnk itt kommunizmusunk, fasizmusunk, tan√°csk√∂zt√°rsas√°gunk stb. az elm√ļlt 100 √©vben. De ezek a rendszerek √°lland√≥ f√©lelemben kellett, hogy √©ljenek. A hatalomv√°gyat kiel√©g√≠tette maga a t√°rgya, a hatalom, de √°lland√≥ g√∂rcsben tartotta annak elveszt√©s√©tŇĎl val√≥ f√©lelme. Ezeket a berendezked√©s√©ket fegyveres katon√°k √©s a terrorbantart√°s konzerv√°lt√°k, eg√©szen addig a pontig, am√≠g minden tarthatatlan lett.

Advertisement

Most nem kell ettŇĎl f√©lnie a korm√°nynak, mert a hatalma biztos.

A Fidesz eset√©ben nem kell azon lament√°lni, hogy ‚Äělesz itt forradalom‚ÄĚ. Mert nem lesz. Nem, mert a hazai k√∂zgondolkod√°st m√°r annyiszor akasztott√°k ki, hogy √ļgy maradt. M√°r mindenki relativiz√°lja a helyzetet - a kommunist√°k alatt rosszabb volt, √©s k√ľl√∂nben is gyurcs√°ny. √Čs ez az ar√°nyos√≠tott milli√≥s √∂sszeg, t√©nyleg semmi a Gyurcs√°ny-korm√°ny megmagyar√°zhatatlan k√∂lt√©seihez k√©pest. Ha lesz √°talakul√°s, akkor az lass√ļ √©s csendes lesz. ElŇĎsz√∂r tal√°n csak a k√©tharmad szŇĪnik meg, azt√°n majd az abszol√ļt t√∂bbs√©g stb.

S√°ling GergŇĎt nem kellett volna b√°ntani, √©s b√°rmelyik m√°sik szerkesztŇĎs√©g megtartotta volna a fŇĎszerkesztŇĎj√©t. A korm√°nynak nem is kell f√©lnie, l√©pnie sem kell √©s bele sem kell r√ļgnia senkibe. Tov√°bb√° az √∂ncenz√ļra kiv√°l√≥an mŇĪk√∂dik:

Mert az Origo egyszerŇĪen egy vesztes√©ges c√©g.

√Čvek √≥ta azzal k√ľzdenek, hogy a deficit ne √©rje el a milli√°rdos nagys√°grendet. A Telekom eddig mindig megadta a kellŇĎ tŇĎkebefecskendez√©st, mindig adott p√©nzt. De most anyagi okokb√≥l megv√°lt a fŇĎszerkesztŇĎj√©tŇĎl - legal√°bbis ez az egyetlen racion√°lis magyar√°zat a l√©p√©s√ľkre, mert marha neh√©z volna elhinni, hogy egy piaci c√©gre a politika ilyen szinten nyom√°st gyakoroljon.

Advertisement

P√°r napja kider√ľlt, hogy j√∂n a rekl√°mad√≥. Ez akkora √©rv√°g√°s lehet az Orig√≥nak, hogy a nett√≥ vesztes√©geik mell√© ez pont nem hi√°nyzik. Viszont a Fidesz-korm√°nynak van egy eszk√∂ze, amit √ļgy h√≠vnak, hogy: √Āllami hirdet√©sek. Ezekre t√∂bb t√≠zmilli√°rdos nagys√°grendben k√∂ltenek az ad√≥fizetŇĎk p√©nz√©bŇĎl, √©s a saj√°t m√©diabirodalmukat p√©nzelik belŇĎle. Ez tartja vast√ľdŇĎn a Magyar Nemzetet, ebbŇĎl vergŇĎdhet a Heti V√°lasz √©s a t√∂bbi jobboldali lap is. Most ugyan ebbŇĎl a b√∂d√∂nbŇĎl az Orig√≥nak is juthat. Nem kellett, hogy valaki direkt telefon√°ljon a Telekomhoz, hogy ‚Äěna, gyerekek, akkor keressetek √ļj cimbit az Origo √©l√©re‚ÄĚ, hanem el√©g volt egy piacilag racion√°lis d√∂nt√©st meghozni. Mert a Fideszn√©l semmi sem fontosabb a szimp√°ti√°n√°l. Szimpatikuss√° kellett teh√°t v√°lni.

Nevezhetj√ľk kurvas√°gnak, vagy J√ļd√°s ez√ľstjeinek azt, amit most az Origo megkap, de a legszomor√ļbb m√©g mindig nem az, hogy S√°lingt√≥l megv√°ltak. Vagy az, hogy S√°lingt√≥l politikai okok miatt v√°ltak meg. Hanem, hogy az√©rt r√ļgnak ki feleslegesen valakit, mert a gazdas√°gi √©rdekek vez√©relte politikai √∂ncenz√ļra ezt megk√∂veteli.