Közérdekű adat: ennyit ér, hogy blogolok

A Skoff Elza, a közmédia munkatársai által írt blog vetette fel, hogy senki sem tudja a privátbloggerek, akik nem az állam pénzéből tolják a kontentet, mennyit keresnek a saját felületükkel. Én most elkezdem a sort, és színt vallok.

Advertisement

Nulla forintot keresek a dologgal - csalódás. Igaz, messze nem vagyok annyira termékeny, mint 2013-ban, de amikor heti több posztot írtam, még rosszabbul jártam. Egyszer írás közben szétvertem a billentyűzetemet - beszorult alá egy morzsa, én meg nem értettem, hogy miért nem nyomódik le az enter, szóval püföltem, mint Harrach Péter a vasárnap nyitva lévő bolt pultját, és ezzel tönkretettem a laptopomat. Szóval 2013-ban a csere miatt 15400 forint + áfát fizettem rá az írásra. Igény szerint számlát is csatolok, közjegyzői hitelesítéssel.

Mivel egy bejegyzésemet átlag 400 ember olvassa, ha lenne is reklám az oldalamon, akkor havi öt poszttal számolva, a Google hirdetésekkel keresnék pár száz forintot. Ez rosszabb fizetés, mintha koldulnék, vagy közmunkásként lennék rogáni értelemben vett keményen dolgozó kisember. Ha a vagyonosodásomat vizsgálnák, akkor a fizetésemen túli jövedelmem legfeljebb a lottóból van. Ilyen a valóság.

Advertisement

A helyzet más helyeken sem jobb. Ma Magyarországon nem üzlet blogolni. Talán három olyan felület lehet most, amely egy magyar minimálbért kitermel. De még azt is kizártnak tartom, hogy az olyan privát platformok, mint a Blogrepublik.eu megérnék anyagilag. Nem akarok újjal mutogatni, mint Kövér László egy EU-s zászlóra, nem mondom el, kikben látom a pénzügyi potenciált. Csak annyit akarok közölni: a közmédiából rózsásnak tűnhet a helyzet, a valóság azonban az, hogy ez ma Magyarországon egy hobbi. Semmi más.

Fontos elmondani, hogy a Skoff Elza óriásit téved, amikor a szcéna privát szereplőitől vár színvallást. Ez senkire sem tartozik. Most leírhatnám újra, hogy a közpénz azért fontos, mert adóforint, csak az állam kiszórta valakinek, de ez már az ezredik kísérlet lenne. Leírhatnék egy mondatot a közpénzről, hogy „A közpénz ott van a Látószögre írt xenophóbiában, a Mozgástérre hányt simicska-gecizésben, mert ahol közpénz van, az ott van Szijjártó Péter farsebében, a futsalmeccsen elsúgott bazdmegekben...”. De nem folytatom. Mert a privátszféra ügyeihez, vagyonosodásaihoz senki másnak nincsen köze csak az érintetteknek és az adóhatóságnak, ha már valakinek. Mert nem a mi pénzünk van benne, amiből lélegeztetőgép stadion autópálya lehetne.

Advertisement

A blogolás nem egy igazi munkahely. Ezt érthetik azok, akik nem kapnak érte pénzt az államtól, ha tetszik úgy, a közmédiától. A Skoff Elza szerzői pont érthetnék ezt, ha ők tényleg nem kapnak fizetést a bejegyzéseikért - ezt elhiszem nekik. De akkor értik, érteniük kéne, hogy a blogolás egy hobbi. A civil politikai blogolás segélykiáltás. Az egy sor embertől, aki szeretné, ha a képviseleti demokrácián túl lenne egy valódi fóruma, ahol elmondhatja a véleményét, tematizálhatja a közéletet - ha szerencséje van. Segélykiáltásokból pedig nem szoktunk megélni. Nem is arra való.

Share This Story

Get our newsletter