A Skoff Elza, a k√∂zm√©dia munkat√°rsai √°ltal √≠rt blog vetette fel, hogy senki sem tudja a priv√°tbloggerek, akik nem az √°llam p√©nz√©bŇĎl tolj√°k a kontentet, mennyit keresnek a saj√°t fel√ľlet√ľkkel. √Čn most elkezdem a sort, √©s sz√≠nt vallok.

Nulla forintot keresek a dologgal - csal√≥d√°s. Igaz, messze nem vagyok annyira term√©keny, mint 2013-ban, de amikor heti t√∂bb posztot √≠rtam, m√©g rosszabbul j√°rtam. Egyszer √≠r√°s k√∂zben sz√©tvertem a billentyŇĪzetemet - beszorult al√° egy morzsa, √©n meg nem √©rtettem, hogy mi√©rt nem nyom√≥dik le az enter, sz√≥val p√ľf√∂ltem, mint Harrach P√©ter a vas√°rnap nyitva l√©vŇĎ bolt pultj√°t, √©s ezzel t√∂nkretettem a laptopomat. Sz√≥val 2013-ban a csere miatt 15400 forint + √°f√°t fizettem r√° az √≠r√°sra. Ig√©ny szerint sz√°ml√°t is csatolok, k√∂zjegyzŇĎi hiteles√≠t√©ssel.

Mivel egy bejegyz√©semet √°tlag 400 ember olvassa, ha lenne is rekl√°m az oldalamon, akkor havi √∂t poszttal sz√°molva, a Google hirdet√©sekkel keresn√©k p√°r sz√°z forintot. Ez rosszabb fizet√©s, mintha kolduln√©k, vagy k√∂zmunk√°sk√©nt lenn√©k rog√°ni √©rtelemben vett kem√©nyen dolgoz√≥ kisember. Ha a vagyonosod√°somat vizsg√°ln√°k, akkor a fizet√©semen t√ļli j√∂vedelmem legfeljebb a lott√≥b√≥l van. Ilyen a val√≥s√°g.

A helyzet m√°s helyeken sem jobb. Ma Magyarorsz√°gon nem √ľzlet blogolni. Tal√°n h√°rom olyan fel√ľlet lehet most, amely egy magyar minim√°lb√©rt kitermel. De m√©g azt is kiz√°rtnak tartom, hogy az olyan priv√°t platformok, mint a Blogrepublik.eu meg√©rn√©k anyagilag. Nem akarok √ļjjal mutogatni, mint K√∂v√©r L√°szl√≥ egy EU-s z√°szl√≥ra, nem mondom el, kikben l√°tom a p√©nz√ľgyi potenci√°lt. Csak annyit akarok k√∂z√∂lni: a k√∂zm√©di√°b√≥l r√≥zs√°snak tŇĪnhet a helyzet, a val√≥s√°g azonban az, hogy ez ma Magyarorsz√°gon egy hobbi. Semmi m√°s.

Advertisement

Fontos elmondani, hogy a Skoff Elza √≥ri√°sit t√©ved, amikor a szc√©na priv√°t szereplŇĎitŇĎl v√°r sz√≠nvall√°st. Ez senkire sem tartozik. Most le√≠rhatn√°m √ļjra, hogy a k√∂zp√©nz az√©rt fontos, mert ad√≥forint, csak az √°llam kisz√≥rta valakinek, de ez m√°r az ezredik k√≠s√©rlet lenne. Le√≠rhatn√©k egy mondatot a k√∂zp√©nzrŇĎl, hogy ‚ÄěA k√∂zp√©nz ott van a L√°t√≥sz√∂gre √≠rt xenoph√≥bi√°ban, a Mozg√°st√©rre h√°nyt simicska-geciz√©sben, mert ahol k√∂zp√©nz van, az ott van Szijj√°rt√≥ P√©ter farseb√©ben, a futsalmeccsen els√ļgott bazdmegekben...‚ÄĚ. De nem folytatom. Mert a priv√°tszf√©ra √ľgyeihez, vagyonosod√°saihoz senki m√°snak nincsen k√∂ze csak az √©rintetteknek √©s az ad√≥hat√≥s√°gnak, ha m√°r valakinek. Mert nem a mi p√©nz√ľnk van benne, amibŇĎl l√©legeztetŇĎg√©p stadion aut√≥p√°lya lehetne.

A blogol√°s nem egy igazi munkahely. Ezt √©rthetik azok, akik nem kapnak √©rte p√©nzt az √°llamt√≥l, ha tetszik √ļgy, a k√∂zm√©di√°t√≥l. A Skoff Elza szerzŇĎi pont √©rthetn√©k ezt, ha ŇĎk t√©nyleg nem kapnak fizet√©st a bejegyz√©seik√©rt - ezt elhiszem nekik. De akkor √©rtik, √©rteni√ľk k√©ne, hogy a blogol√°s egy hobbi. A civil politikai blogol√°s seg√©lyki√°lt√°s. Az egy sor embertŇĎl, aki szeretn√©, ha a k√©pviseleti demokr√°ci√°n t√ļl lenne egy val√≥di f√≥ruma, ahol elmondhatja a v√©lem√©ny√©t, tematiz√°lhatja a k√∂z√©letet - ha szerencs√©je van. Seg√©lyki√°lt√°sokb√≥l pedig nem szoktunk meg√©lni. Nem is arra val√≥.