Egy m√≠nuszos h√≠r kellene, hogy legyen Bajnai "sz√≠ntelen-szagtalan" Gordon aznap, mikor az eg√©sz orsz√°gban mindenhol a Szent Mih√°ly-napi t√ľzek gyulladtak, mert akkor√°t √©getett mag√°n egy v√°llalhat√≥ t√ľnt√©sen, amekkor√°t csak lehet. Erre Szily L√°szl√≥ publicisztik√°t √≠r, majd UP elk√ľldi a v√©rbe. MegszŇĪnik a fiatalos m√©dia haegemoni√°ja?

Nem csak a magyar baloldal rem√©nytelen, de a jelek szerint √ļgy √°ltal√°ban a komplett √ļj internetes m√©dia is, ami az√©rt cikibb j√≥val, mint a politikai iq-gyalul√≥ verseny, mert igaz√°b√≥l k√©t testv√©rlap, bajt√°rsi-pajt√°si fogh√ļz√°sa zajlik √©ppen.

De kezdj√ľnk mindent az elej√©rŇĎl! A Szolidarit√°s, a korai t√ľntet√©si szezonban, a v√©nasszonyok nyar√°n megtartotta Orb√°n Viktor b√°lv√°nyd√∂nt√©s√©t, ami csak az√©rt ciki, mert mind az idŇĎj√°r√°si, mind a politikai kl√≠ma kedvezett egy j√≥ kis cihederes korm√°ny-gyal√°z√°snak, mamutl√©tsz√°mmal (gondoljunk csak Baj√°ra, ahol csalt a KORM√ĀNY!!! vagyis nem a korm√°ny, de valami olyasmi). Ehhez k√©pest kaptunk egy nehezen t√∂megnek f√©nyk√©pezhetŇĎ utcai megmozdul√°st, egy hiperg√°z dopemanes √©s bajnais sz√≠npadi performansszal. A volt-minisztereln√∂k Orb√°nt plagiz√°lt, ami baloldali vezetetŇĎtŇĎl m√°r alapb√≥l ciki - nem v√©letlen, hogy nem hallunk m√°r dakota k√∂zmond√°sokat sem Kov√°cs L√°szl√≥t√≥l -, de siker√ľlt elmondania, hogy "szavaz√≥f√ľlkeforradalom". Igen, ezt a sz√≥sz√∂rnyet, ami majd verejt√©kes r√©m√°lmaiban harapja le a populista ide√°l-archet√≠pus OV fej√©t. Megvan a baloldali csodafegyver! Logop√©diai k√≠s√©rtetkifejez√©sek!

De az eg√©sz nem is lenne v√©rciki, kell a t√∂megpuccs, kell a Szily L√°szl√≥ √°ltal is tenorban meg√©nekelt nyuggerezŇĎs NB1 hangulat. Ez az atmoszf√©ra t√©nyleg j√≥, m√©g √©n is √ļgy tudok √ľv√∂lteni egy meccsen a kurvaanyja √°ltal sz√ľlt b√≠r√≥ra, hogy val√≥j√°ban l√∂v√©sem nincs, hogy mi√©rt van a kapu elŇĎtt egy kis mezŇĎ, ami nem a tizenhatos, √©s onnan mi√©rt lŇĎnek csak szabadot √©s nem b√ľntetŇĎt. Na mindegy, sz√≥val Bajnai legal√°bb 1500 h√≠v√©nek tartott egy pesti roadshowt, szobord√∂nt√©ssel √©s h√≠rad√≥ba ker√ľl√©ssel. Enn√©l t√∂bb igaz√°b√≥l m√°r felesleges elv√°r√°s az impotens ellenz√©ki sz√∂vets√©gektŇĎl.

De Szily √≠rt egy EDDA-dalt, nem Pataki Attil√°sat, hanem amolyan viking hŇĎsi √©neket, hogy elmondja azt is, amit √©n k√©t sorban. V√©gre √≠rt egy publit, megint. Bel√°tta, hogy elvesz√≠tette a bulv√°rkampfot a lend√ľletes ek√©z√©semmel szemben, √©s √°tadta a hely√©t a politikai racion√°lis fik√°z√≥s √©nj√©nek. Sz√≥val elk√ľldte a 444-es Plank√≥ "h√ļzz√°l vissza a respecth√°zba" GergŇĎt, hogy feleslegesen ek√©z valamit. Ez eddig mag√°nv√©lem√©ny, amivel az√©rt n√©h√°nyan fogcsikorgatva egyet√©rt√ľnk.

Advertisement

Itt j√∂n Uj P√©ter a k√©pbe, !!444!!! fŇĎszerkesztŇĎ, √©lharcos m√©diahavasibertalan √©s le√∂regpublisozza Szilyt, botr√°ny!! Ageingezik egy sort, √©s azt mondja, a legpopulist√°bb t√≥nusban, amiben √ļjs√°g√≠r√≥ valaha √≠rt, hogy megs√©rtette a magyarok t√∂bbs√©g√©t, az idŇĎseket! Noh√°t, k√©rem sz√©pen, mi miatt is fontos ez annak az oldalnak a vezetŇĎj√©nek, aki annyira fiatalos lapot ind√≠tott, hogy a slusszkulccsal karcol√≥s Bentley-posztok m√°r ott vannak bet√°razva? Semmi. EgyszerŇĪen ki√°llt amellett a szerzŇĎje mellett, aki le√≠rt egy mag√°nv√©lem√©nyt, vagyis ugyanazt csin√°lta, mint az egyre cinkesebb Szily.

Advertisement

Vagyis van ez az iz√©, amit √ļgy h√≠vunk m√©dia, meg van ez az iz√©, amire az √ļjs√°g√≠r√°s √©p√ľl, hogyaszondja v√©lem√©nyszabads√°g. K√©rem sz√©pen, ezt siker√ľlt amolyan orsz√°gh√°zi sz√≠nvonalra lecs√∂kkenteni, olyan populistal√≥zung gyŇĪjtem√©nny√© h√ļzni, ami egy √°lom-minisztereln√∂ki vit√°t is √ľberelne, ahol Orb√°n l√°b√°n√°l L√°z√°r J√°nos kutyak√©nt csaholna, √©s a baloldali √°lomp√°r, Bajnai √©s Mesterh√°zi egy szenved√©lyes cs√≥kban csattanna ki, amikor √©ppen a 18. havi nyugd√≠jn√°l tart a licit.

Van ez a katasztr√≥f√°lis baloldalunk, ahol k√©t h√ľlyegyerek nyelte be az oszd meg √©s uralkodj elvet, meg van ez a Milla-Negyedik K√∂zt√°rsas√°g rendszerkritikus bigy√≥, amit m√©g nem fogott fel senki, hogy rajta lehetnek ŇĎk is egy szavaz√≥lapon. Erre most van egy katasztr√≥f√°lis, csal√≥dott vigyort kiv√°lt√≥, egym√°st kalap√°l√≥ Cink √©s 444, ami am√ļgy t√∂k ugyanaz. Egyik a m√°sik, csak az egyik √°lc√°zza mag√°t egy h√≠rport√°lnak, m√≠g a m√°sik egy n√©ha semlegesen k√∂z√∂ny√∂s politobulv√°r site, de igaz√°b√≥l mind a kettŇĎ mosolytcsal√≥an ek√©zi a honaty√°kat √°ltal√°ban. Ahelyett, hogy bemosn√°nak jobbra-balra, gondolatokat √©breszten√©nek, oknyomozn√°nak a fenn√°ll√≥ rendszerben, ink√°bb gyalulj√°k egym√°st.

K√∂sz√∂n√∂m, Uraim! R√©gi horg√°szt√°rsak ugrottak egym√°snak, szŇĎr√∂s segg kapit√°ny Uj P√©ter √©s a szŇĎke kisnyugd√≠jas Che Guevara-korszak√°t t√∂ltŇĎ Szily L√°szl√≥. K√∂sz√∂nj√ľk a cicaharcot, tapsoljuk meg a Szent Mih√°ly-napi m√°gjak√©nt √©gŇĎ logop√©diabajnok Bajnait, mert m√°r nemcsak a baloldal, de a Gawker Media birodalom k√©ttagja is felgy√ļjtotta egym√°st egy szenved√©lyes CICAHARCban.

Advertisement