"Oroszorsz√°g a tolerancia haz√°ja" - ezt volt k√©pes Bencsik Andr√°s Demokrata fŇĎszerkesztŇĎ, Magyar Kr√≥nika fundamentum, B√©kemenet-fanatikus posztolni a facebook-oldal√°n. A komplett sztorihoz hozz√°tartozik, hogy nincsen benne ir√≥nia. Teper√ľnk a legvid√°mabb barakk st√°tusz√©rt √ļjra, Szovjetuni√≥ t√∂mj√©nez√©s reloaded. Hitte volna valaki, hogy a Fidesz akarja majd helyre√°ll√≠tani a kommunizmust?

Putyin segg√©nek rend√ľletlen √©s lend√ľletes nyal√°s√°val ind√≠t Bencsik Andr√°s a Facebookon, abban a posztban, amiben felvezeti, hogy mi√©rt is van sz√ľks√©g √ļjabb B√©kemenetre. Az Egyes√ľlt √Āllamok a gonosz helytart√≥ja, a megsz√°ll√≥. Ha azt hitted, hogy a gyarmatos√≠t√°s ut√°n soha sem √°ll majd bossz√ļt az √ļj vil√°g, akkor ezt ben√©zted. Az USA direkt egy zsarnokot k√ľld Magyarorsz√°gra! De szerencs√©re az imperialist√°k ellen oltalmat ad a tolerancia haz√°ja, Oroszorsz√°g.

Az, hogy Bencsik k√°b√© annyira t√°rgyilagos, mint egy szlov√°k t√∂rt√©nelemk√∂nyv, az m√°r r√©gen tudhat√≥, de az√©rt az mindenk√©ppen meglepŇĎ, hogy √ļgy ek√©zi az USA-t most, mint Schobert Norbi a glob√°lis felmeleged√©st. K√©rem sz√©pen, amerika egy zsarnoki helytart√≥t k√ľld√∂tt ide, egy nŇĎi Mussolinit, egy Poncius Pil√°tust, egy nŇĎv√© v√°ltozott, angolul kioktat√≥ Gyurcs√°ny-Mesterh√°zy-hibridet, aki m√©g itt sincs, m√°r ostorozza √©s √ľti a magyart! Ehhez k√©pest Putyin egy sz√≥t sem sz√≥lt.

A teljes sz√∂veg, a k√∂vetkezŇĎ vez√©rcikk a Demokrat√°b√≥l, v√°ltoztat√°s n√©lk√ľl √≠gy n√©z ki, ha nem akarn√°d kibogar√°szni a k√©pet:

Legyen ismét Békemenet!

R√©szlet a Demokrata heti vez√©rcikk√©bŇĎl:
‚Äě...mintha szerepcsere t√∂rt√©nt volna, mintha a cs√ļfos v√©get √©rŇĎ Szovjetuni√≥ szerep√©t kezden√© √°tvenni Amerika. Nem nagyk√∂vetet, hanem gŇĎg√∂sen magabiztos helytart√≥t, instruktort, komissz√°rt k√ľld az al√°vetett orsz√°gba, akinek nem az a dolga, hogy a rabszolgan√©p csip-csup gondolatait k√∂zvet√≠tse a birodalmi k√∂zpontba, hanem hogy a birodalom teljes s√ļly√°val k√©nyszer√≠tse e primit√≠v n√©pet az elŇĎ√≠rt √©letm√≥dra: ‚Äěf√©kek, ellens√ļlyok √©s marihu√°na".
Ehhez k√©pest Oroszorsz√°g a tolerancia haz√°ja. Ami rosszat a szovjet-oroszokr√≥l el lehetett mondani, az elhangzott az elm√ļlt √©vtizedekben. √Čs? Megk√∂t√∂tt√©k vel√ľnk az √©vsz√°zad √ľzlet√©t a paksi atomerŇĎmŇĪ bŇĎv√≠t√©s√©rŇĎl, melynek k√∂sz√∂nhetŇĎen Magyarorsz√°g energetikai f√ľggŇĎs√©ge egy f√©l √©vsz√°zadra megszŇĪnik. Putyin eln√∂k egy sz√≥val nem kifog√°solta a magyar belpolitikai viszonyokat, pedig Oroszorsz√°g m√©g mindig a vil√°g m√°sodik nagyhatalma, s a tendenci√°kat l√°tva k√∂nnyen lehet, hogy egy √©vsz√°zadon bel√ľl elsŇĎs√©g√©t is visszaszerzi.

A f√©kek √©s ellens√ļlyok rendszer√©nek alkalmaz√°sa am√ļgy benne van a magyar k√∂zgondolkod√°sban. Utolj√°ra az erd√©lyi fejedelmek alkalmazt√°k nagyszerŇĪen az osztr√°k √©s a t√∂r√∂k nagyhatalmak k√∂z√∂tt. √ögy tŇĪnik, ma sincs m√°sk√©pp: az erŇĎs√∂dŇĎ orosz kapcsolattal Magyarorsz√°g mozg√°si szabads√°ga ism√©t n√∂vekedni fog. Ez persze nem tetszik mindenkinek, de h√°t Schulhof Izs√°k is elsiratta a Bud√°r√≥l kivert t√∂r√∂k megsz√°ll√≥kat, mert neki moment√°n vel√ľk volt jobb."

A magyar politika egyens√ļlyoz√≥ k√©pess√©ge fontos a sz√°munkra, melynek t√°mogat√°s√°ra a jelek szerint hamarosan √ļjabb B√©kemenetet kell tartanunk. M√°rcius 29., a v√°laszt√°sok h√©tv√©g√©je elŇĎtti szombat ide√°lis idŇĎpontnak l√°tszik.
Egy olyan hatalmas menetet kellene tartanunk Magyarorsz√°g f√ľggetlens√©g√©√©rt, kiv√≠vott eredm√©nyeink megv√©delmez√©s√©√©rt, amely f√∂l√©r egy zar√°ndoklattal.
Mert van mit nyern√ľnk, √©s van mit elvesz√≠ten√ľnk.

Advertisement

A legszebb az, ahogy egy diszkrét, tessék-lássék zsidózást is beletolt a szövegbe. Schulhof Izsák ugyanis egy olyan rabbi volt, aki a török-kori Budán megszervezte a zsidóhitéletet. Ezzel két fogalmat is életre hívott Bencsik "idenekemegyfideszessegget" András, az egyik a most említett tessék-lássék zsidózás, a másik a hitelfelvételek relativizálása.

Mert Bencsik ugyanaz az ember, aki az IMF-hitel ellen harcolt, B√©kemeneten erŇĎs√≠etette meg a korm√°nyt, hogy j√≥ √ļton j√°r, de most tapsikolva, k√©jes √∂r√∂mben k√∂sz√∂nti az oroszok hitel√©t. K√©rem, ez ugyanaz a gazdas√°gi elf√ľggetlened√©s ellehetetlen√≠t√©se, ami ellen az eg√©sz elm√ļlt n√©gy √©v minden d√∂nt√©s√©t megfogalmazta a Fidesz. Most k√∂pik √©ppen szemen magukat, pont most dobt√°k el azt a f√ľggetlens√©get, amit kiv√≠vtak, egyszer 2013-ban, egyszer 1989-ben.

Ha kell is Paks bŇĎv√≠t√©se, nem az oroszok √°r√°n. Mert Oroszorsz√°g annyira toler√°ns, mint kezdŇĎ liber√°lis a fasiszt√°val. Semennyire.

Advertisement

Az oroszokat ne nevezze még összehasonlításban sem senki a tolerancia hazájának, akinek a lapját Demokratának hívják!