...Sáling Gergő Origo főszerkesztő felmentése kapcsán. Mert lehet, hogy nem Lázár János rúgatta ki az őt ért támadások miatt, hanem egyszerűen „tényleg megváltoztak a fogyasztói szokások”. De annál szomorúbb látlelet nem kell Magyarországról és a közállapotokról, hogy ez volt az első hír.

De a helyzet az, hogy Sáling esetében nincsenek más indokok. Magyarázkodni lehet, de sajnos tényleg annyira pitiáner a hazai közélet, hogy hotelszámlák és közpénzek pofátlan - egyébként jelen esetben kistételű - herdálása miatt kirúgatható egy a szakma által egyébként jól ismert, több mint 10 éve ugyanannál a lapnál dolgozó újságíró. Ha ezt nem is kell explicite kimondani.

A Fidesz és a kormány pedig éppen akkor tesz egy ilyen lépést, amikor már minden csatát megnyert. Mert már nincsen baloldal, annyira se, mint négy éve. Már nincsen EU, aki támadna minket, már nem számít, hogy ki építi Paks 2-őt. Az sem számít, hogy ki és mit ír. Ahogy nem számított 2012-ben sem, amikor leváltották Schmitt Pált. Mert jelenleg a kormány támogatása erős, az egyetlen erő, amelyik veszélyeztethetné, pedig a Jobbik. És az Origo nem a jobbikosok játszótere.

Advertisement

Teljesen feleslegesen, egóskodásból rúgtak bele Sálingba, mert nem számítanak Lázár János kétmilliós hotelszámlái, több tízmilliós vadászatai. De tényleg, az sem számítana, ha a Miniszterelnökség vezetője egy köztörvényes bűnöző lenne. Nem lehet sebet ejteni a Fidesz testén, és ez a sztori sem tette ezt meg. Ahogy a magyar média kompletten alkalmatlan a kormánypárt szétverésére, akárcsak belenyúlni minimálisan is a kormányzásba.

Ez kérem: hatalomvágy.

Lehetne mondani, hogy ez az ország már sok hataloméhes politikust cippelt el a púpján. Mert volt nekünk itt kommunizmusunk, fasizmusunk, tanácsköztársaságunk stb. az elmúlt 100 évben. De ezek a rendszerek állandó félelemben kellett, hogy éljenek. A hatalomvágyat kielégítette maga a tárgya, a hatalom, de állandó görcsben tartotta annak elvesztésétől való félelme. Ezeket a berendezkedéséket fegyveres katonák és a terrorbantartás konzerválták, egészen addig a pontig, amíg minden tarthatatlan lett.

Most nem kell ettől félnie a kormánynak, mert a hatalma biztos.

A Fidesz esetében nem kell azon lamentálni, hogy „lesz itt forradalom”. Mert nem lesz. Nem, mert a hazai közgondolkodást már annyiszor akasztották ki, hogy úgy maradt. Már mindenki relativizálja a helyzetet - a kommunisták alatt rosszabb volt, és különben is gyurcsány. És ez az arányosított milliós összeg, tényleg semmi a Gyurcsány-kormány megmagyarázhatatlan költéseihez képest. Ha lesz átalakulás, akkor az lassú és csendes lesz. Először talán csak a kétharmad szűnik meg, aztán majd az abszolút többség stb.

Advertisement

Sáling Gergőt nem kellett volna bántani, és bármelyik másik szerkesztőség megtartotta volna a főszerkesztőjét. A kormánynak nem is kell félnie, lépnie sem kell és bele sem kell rúgnia senkibe. Továbbá az öncenzúra kiválóan működik:

Mert az Origo egyszerűen egy veszteséges cég.

Évek óta azzal küzdenek, hogy a deficit ne érje el a milliárdos nagyságrendet. A Telekom eddig mindig megadta a kellő tőkebefecskendezést, mindig adott pénzt. De most anyagi okokból megvált a főszerkesztőjétől - legalábbis ez az egyetlen racionális magyarázat a lépésükre, mert marha nehéz volna elhinni, hogy egy piaci cégre a politika ilyen szinten nyomást gyakoroljon.

Pár napja kiderült, hogy jön a reklámadó. Ez akkora érvágás lehet az Origónak, hogy a nettó veszteségeik mellé ez pont nem hiányzik. Viszont a Fidesz-kormánynak van egy eszköze, amit úgy hívnak, hogy: Állami hirdetések. Ezekre több tízmilliárdos nagyságrendben költenek az adófizetők pénzéből, és a saját médiabirodalmukat pénzelik belőle. Ez tartja vastüdőn a Magyar Nemzetet, ebből vergődhet a Heti Válasz és a többi jobboldali lap is. Most ugyan ebből a bödönből az Origónak is juthat. Nem kellett, hogy valaki direkt telefonáljon a Telekomhoz, hogy „na, gyerekek, akkor keressetek új cimbit az Origo élére”, hanem elég volt egy piacilag racionális döntést meghozni. Mert a Fidesznél semmi sem fontosabb a szimpátiánál. Szimpatikussá kellett tehát válni.

Nevezhetjük kurvaságnak, vagy Júdás ezüstjeinek azt, amit most az Origo megkap, de a legszomorúbb még mindig nem az, hogy Sálingtól megváltak. Vagy az, hogy Sálingtól politikai okok miatt váltak meg. Hanem, hogy azért rúgnak ki feleslegesen valakit, mert a gazdasági érdekek vezérelte politikai öncenzúra ezt megköveteli.